Firewall koji donosi konvergenciju mrežne i bezbednosne platforme

Kao najrasprostranjenije firewall rešenje na svetu, FortiGate igra centralnu ulogu u Fortinet-ovom portfelju. FortiGate je isporučen u više od 8,4 miliona jedinica širom sveta, što čini jednu trećinu svih isporučenih rešenja za zaštitni zid. Pouzdanost i efikasne i inovativne performanse svakako igraju ključnu ulogu u njegovoj popularnosti, ali FortiGate nije samo zaštitni zid.

FortiGate firewall omogućava konvergenciju mrežnih i bezbednosnih platformi. Iza svega se krije FortiOS, zajednički operativni sistem koji pokreće sve funkcije zaštitnog zida. To znači da se svako Fortinet rešenje izgrađeno na FortiOS-u integriše sa FortiGate-om. Konvergencija je tako omogućena u svim rešenjima i oblicima (form factors), kao što su, na primer, kontejner ili oblak.

U nastavku donosimo pregled najvažnijih funkcionalnosti, odnosno rešenja koje obezbeđuje FortiGate.

Secure SAD-WAN

Pored već integrisanih bezbednosnih funkcija, FortiGate firewall je dopunjen jednim od najefikasnijih Secure SD-VAN rešenja na tržištu. Fortinet Secure SD-VAN se isporučuje bez skrivenih troškova. Ne samo da pruža maksimalan nivo zaštite na svim nivoima, već korisnicima donosi i optimalno korisničko iskustvo.

Ovo je olakšano zbog arhitekture Security Processing Unit (SPU), koja je osnova za natprosečne performanse i usluge bezbednosti i inspekcije koje omogućavaju napredno upravljanje saobraćajem.

Pošto Secure SD-VAN takođe pokreće FortiOS, korisnicima je omogućeno da se povežu i rutiraju mreže filijala. Istovremeno mogu da se bave implementacijom skupa integrisanih bezbednosnih rešenja. Eliminiše se potreba za dugotrajnim i skupim dodavanjem overlaying zaštitnih rešenja.

FortiOS donosi pojednostavljeno upravljanje, povećava vidljivost i obezbeđuje dosledno postavljanje politika. Sa takvim operativnim sistemom, korisnici mogu lako da implementiraju end-to-end automatizaciju kojom se lako upravlja, u kombinaciji sa naprednim funkcijama analitike.

FortiGate firewall donosi LAN edge kontroler

Pored već uključenih WAN funkcionalnosti, FortiGate donosi napredni skup LAN kontrola. To znači da se FortiGate može, na primer, koristiti kao bežični kontroler za FortiAP Wi-Fi access point. I kao takav, donosi svu funkcionalnost koja se očekuje od bežičnog kontrolera. Na primer, omogućena je korelacija događaja na svim lokacijama u okruženju.

FortiGate takođe omogućava upravljanje Ethernet switchevima, poznatim kao FortiSwitch, sa ugrađenim switch kontrolama do porta i konfiguracijom za MC-LAG tipologiju.

Pošto Fortinet razvija svoja rešenja na Security Driven Networking pristupu, sve bezbednosne karakteristike FortiGate-a mogu biti integrisane sa LAN slojem. Bezbednosni timovi mogu lako da postave LAN bezbednosne smernice koristeći isti ekran koji koriste za upravljanje firewall portovima.

FortiGate donosi ZTNA

Firewall omogućava integracijuZero-Trust Network Access (ZTNA) politika. FortiGate firewall se može postaviti na bilo kom nivou mreže (on-premises ili u cloudu), što znači da je moguće podesiti univerzalnu kontrolu pristupa aplikaciji. Ovo dovodi do doslednog korisničkog iskustva, što je posebno važno u vreme hibridnog rada.

FortiOS automatski pokreće verifikaciju korisnika i procenu rizika uređaja tokom svake sesije. Na ovaj način, organizacija može biti sigurna da će njeni korisnici – i aplikacije – biti bezbedni gde god da se nalaze.

FortiGate uklanja izazove mrežne i sigurnosne konvergencije

Fortinet Security Fabric je prvenstveno razvijen za rešavanje problema mrežne i bezbednosne konvergencije. Kao i druga rešenja, Security Fabric je izgrađen na FortiOS-u. FortiGate firewall igra centralnu ulogu u arhitekturi. Omogućava centralno upravljanje, što eliminiše složenost koja dolazi sa upravljanjem svakim delom mreže pojedinačno. Uz Security Fabric, FortiGate u velikoj meri olakšava rad SOC i NOC timova.

FortiManager omogućava upravljanje čitavim Fortinet stackom uz pomoć jedne konzole. NOC i SOC timovi mogu lako da integrišu bezbednosne i mrežne politike i obezbede njihovu doslednu primenu. Istovremeno, smanjena je mogućnost bezbednosnih izazova koji mogu nastati usled grešaka u konfiguraciji.

Sve ovo omogućava distribuciju bezbednosnih funkcionalnosti na udaljene lokacije, a organizacije mogu da izgrade jedinstvenu bezbednosnu arhitekturu koja pokriva celokupno okruženje.

Uz FortiOS, korisnici imaju na raspolaganju brojne otvorene API-je i otvorene standarde koji omogućavaju NOC i SOC timovima da automatizuju procese i povećaju efikasnost.

Ako je potrebno, funkcionalnosti FortiGate firewalla mogu se proširiti naprednom funkcionalnostima generisanoma od FortiGuard Labs. Neki od njih su IOC-as-a-Service (Indicators of Compromise) ili FortiGuard security ratings. Ove i slične funkcionalnosti donose veću vidljivost i omogućavaju efikasniji odgovor na uočene pretnje.

Zanima vas kako jednostavno pokrenuti ili unaprediti Fortinet partnerstvo i povećati prihode? Jednostavnije je nešto što mislite. Kontaktirajte nas!