Zaštita od složenih DDoS napada: Fokus na Layer 7 i prilagodljivost F5 Networks rješenja

Vladine i stranice drugih državnih tijela u Sloveniji nedavno su bile žrtve DDoS (Distributed Denial of Service) napada. Sve je započelo 27. marta 2024. s napadom na službenu web stranicu slovenskog predsjednika, koja potom nekoliko sati nije bila dostupna. Iako je slovenski SI-CERT blokirao napad u večernjim satima, mediji su izvijestili da se DDoS bujica nastavila i tijekom naći na drugim web stranicama. Stranice Vlade i Narodne skupštine su u istom periodu privremeno bile nedostupne za korisnike iz inozemstva zbog preventivne blokade.

Nakon nekoliko dana, u medijima se pojavila vijest o još jednoj seriji DDoS napada. Ovaj put je nekoliko vladinih web stranica bilo nedostupno, uključujući i stranicu Banke Slovenije. Odgovorne osobe su izjavile javnost da se na meti napadača nalazi i vladin portal gov.si.

Ruska cyber kriminalna grupa poznata pod nazivom Cyber ​​Army Russia Reborn preuzela je odgovornost za bujicu DDoS napada, i to zbog podrške slovenske Vlade Ukrajini. Možemo očekivati da će se ovakvi i slični incidenti nastaviti u budućnosti, i to ne samo u Sloveniji. Međutim, što DDoS uopće znače i kako ih izbjeći?

U današnjem digitalnom okruženju, DDoS (Distributed Denial of Service) napadi predstavljaju jednu od najvećih prijetnji za organizacije. Dok su Layer 3 i Layer 4 napadi usmjereni na mrežni i transportni sloj, Layer 7 napadi ciljaju aplikacijski sloj, što ih čini sofisticiranijima i težima za detekciju.

F5 Networks, kao lider u području aplikacijskih usluga, nudi širok spektar rješenja za ublažavanje takvih napada.

Što su Layer 7 DDoS napadi?

Layer 7 DDoS napadi ciljaju specifične funkcije ili značajke aplikacija koje se izvršavaju na najvišem sloju OSI modela. Takvi napadi često imitiraju legitimni promet, što ih čini teškim za prepoznavanje. Tipični primjeri uključuju preopterećenje web servera s ogromnim brojem zahtjeva koji imitiraju stvarne korisničke interakcije, kao što su prijava, pretraga podataka ili postavljanje sadržaja.

DDoS
Ilustracija kretanja DDoS napada unutar F5 Networks konzole

 

Kako F5 Networks pomaže u obrani od Layer 7 DDoS napada?

  • Behavioral Analysis i Machine Learning – F5 Networks koristi behavioral analysis (analiza ponašanja) i machine learning algoritme kako bi se razlikovao normalni korisnički promet od potencijalnih DDoS napada. Ovi algoritmi analiziraju obrasce prometa u realnom vremenu i prepoznaju anomalije koje bi mogle ukazivati na napad. Na primjer, iznenadni porast broja zahtjeva s određenih IP adresa ili specifičnih geografskih lokacija može aktivirati alarme. Machine learning modeli kontinuirano se treniraju s novim podacima, čime se poboljšava njihova sposobnost prepoznavanja i ublažavanja sofisticiranih napada.
  • Rate Limiting i Challenge-Response testovi – Jedna od tehnika koju F5 Networks koristi za zaštitu aplikacija je rate limiting, koji ograničava broj zahtjeva koji korisnik može poslati u određenom vremenskom razdoblju. Ovo je posebno korisno za ublažavanje DDoS napada koji pokušavaju preopteretiti server slanjem velikog broja zahtjeva. Pored toga, F5 Networks može implementirati challenge-response testove kao što su CAPTCHA, kako bi se osiguralo da promet dolazi od stvarnih korisnika, a ne od automatiziranih botova.
  • IP Reputation i Geo-Blocking – F5 Networks rješenja uključuju baze podataka s reputacijom IP adresa koje pomažu identificirati i blokirati promet koji dolazi od poznatih izvora prijetnji. Također, geo-blocking može se koristiti za ograničavanje pristupa resursima iz određenih zemalja ili regija koje su često izvori cyber napada.
  • Prilagodljivost implementacije – F5 Networks pruža fleksibilnost u implementaciji svojih sigurnosnih rješenja, što je ključno za organizacije koje možda još nisu spremne za potpuni prijelaz na cloud. Na primjer, rješenje F5 Networks može se postaviti na korisničkom rubu (customer edge), gdje djeluje kao prva linija obrane, filtrirajući DDoS promet prije nego što uopće dosegne mrežne resurse organizacije.
  • Sveobuhvatna zaštita – Osim što se bori protiv DDoS napada na aplikacijskom sloju, F5 Networks također nudi zaštitu za niže slojeve, osiguravajući da organizacije imaju sveobuhvatnu zaštitu protiv širokog spektra cyber prijetnji.
DDoS
DDoS reporting: Informacije o svim DDoS napadima u zadanom vremenskom rasponu

 

S obzirom na složenost i raznolikost DDoS napada, posebno onih na Layer 7, važno je da organizacije imaju pristup naprednim, fleksibilnim i efikasnim rješenjima za cyber sigurnost. F5 Networks nudi upravo to – visokoučinkovitu zaštitu koja se može prilagoditi specifičnim potrebama i okruženju svake organizacije, bilo kroz lokalne, hibridne, ili cloud implementacije. Ovim pristupom, F5 Networks pomaže organizacijama da ostanu korak ispred napadača, štiteći njihove digitalne resurse od sve prisutnijih i sofisticiranijih DDoS prijetnji.

 

Zanima vas više informacija? Kontaktirajte nas.