Moderna WAF tehnologija kao odgovor na moderne distribuirane aplikacije

Moderno digitalno doba nezamislivo je bez aplikacija. Njihovo postavljanje uključuje razna okruženja – od privatnih i javnih oblaka, preko on-premises i edge okruženja do podatkovnih centara. Posljedično, rješenja za zaštitu aplikacija vise nisu nužno vezana uz lokaciju aplikacije koju opslužuju, već se postavljaju u različitim okruženjima i mogu pružati podršku za više aplikacija.

Prema prošlogodišnjem izvješću The State of Application Strategy in 2023, 92% organizacija se još uvijek oslanja na lokalne/on-premises aplikacije. S druge strane, samo 53% njih koristi sigurnosna rješenja postavljena u on-premises okruženju.

Moderni pristup razvoju aplikacija, što uključuje implementaciju, procese izrade i podršku, modularan je. Digitalna ekspanzija dovodi do povećanog broja aplikacija, integracija i okruženja. Tako DevOps, DevSecOps i SecOps timovima postaje sve teže voditi brigu o razvoju i sigurnosnoj strategiji.

Kompleksnost je norma

Razvoj modernih aplikacija uključuje korištenje različitih jezika u različitim okruženjima (eng. integrated development environments (IDE)). Također, aplikacije se postavljaju na različite infrastrukturalne platforme, i to uz korištenje različitih skupova alata i modaliteta postavljanja u oblaku, podatkovnim centima, kontejnerima, mikroservisima i serverless okruženjima.

Standardizacija radi smanjenja kompleksnosti je, naravno, dobrodošla. Ipak, tijekom vremena, tradicionalni pristup razvoju aplikacija postao je spor, neefikasan i neupotrebljiv, odnosno nesposoban odgovoriti na rastuće i brzo promjenjive zahtjeve kupaca. Također, tradicionalni pristup je zamaglio granice između različitih razvojnih uloga. Iako benefiti postoje, rizici korištenja jedne vrste infrastrukture i jednog ekosistema daleko su veći od prednosti. Tradicionalan pristup razvoja aplikacija može dovesti do izazova poput vendor lock-in, single point of failure ili nemogućnosti kontrole troškova.

Benefiti oslanjanja na infrastructure-specific tehnologiju u vrijeme kada su aplikacije distribuirane sve su manji. Na primjer, u slučaju implementacije u AWS-u uz korištenje kombinacije virtualnih strojeva i kontejnera, na kraju se može dogoditi da ćete koristiti AWS sigurnosna rješenja i različite on-premises alate koji nisu kompatibilni.

Kako bi se efikasno upravljalo svakim pojedinim alatom, potreban je dovoljno velik kadar, a to ujedno traži dodatno osposobljavanje i dodatni budžet. Budući da su kontrole različite, ne možete biti sigurni kolika je izloženost riziku. U slučaju oslanjanja na drugog pružatelja cloud usluga, dolazi i do obveze edukacije o novim alatima. To, naravno, dodatno otežava upravljanje i nadzor.

Sve ovo – masovno oslanjanje na okruženja u oblaku, pojava edge okruženja, distribuirana priroda aplikacija – dovelo je do povećane potrebe za odvajanjem aplikacija od njihovih WAF-ova (Web Application Firewall). Najbolja lokacija za implementaciju određenog WAF-a ne ovisi samo o lokaciji aplikacije, već i o drugim čimbenicima poput lokacije korisnika aplikacije i prirode samog WAF-a.

Niste sigurni treba li vam WAF?
Niste sigurni treba li vam WAF?

WAF portfelj F5 Networks

WAF portfelj F5 Networks, temeljen na BIG-IP Advanced platformi, dizajniran je s ciljem prilagodbe specifičnim zahtjevima današnjih modernih aplikacija i njihove implementacije. F5 WAF rješenja donose fleksibilne mogućnosti implementacije. Uz široke operativne mogućnosti, prilagodba pojedinoj infrastrukturi organizacije, arhitekturi i lokaciji aplikacije je olakšana.

F5 WAF portfelj uključuje:

  • BIG-IP Advanced WAF, dostupan za on-premises okruženja/podatkovni centar i postavljanje u javni ili privatni oblak (virtualno), i to uz web aplikaciju visokih performansi i sigurnost API-ja s granularnim, samoupravljivim kontrolama.
  • F5 NGINX App Protect WAF, lightweight softversko rješenje koje donosi visoke performanse, nisku latenciju i platform-agnostic mogućnosti implementacije za moderne aplikacije temeljene na mikroservisima i kontejnerima.
  • F5 Distributed Cloud WAF, za implementaciju temeljenu na SaaS-u u distribuiranom okruženju koje smanjuje operativne troškove i uz mogućnosti potpuno upravljane usluge.

Nabrojana sigurnosna rješenja osiguravaju zaštitu svih aplikacija, gdje god se ona nalazila (privatni ili javni oblak, lokalni podatkovni centri ili edge okruženja) i bez obzira na njihovu arhitekturu (legacy, mikroservisi, service mesh).

Organizacije žele provoditi dosljednu sigurnosnu zaštitu nad svim aplikacijama, neovisno o njihovoj lokaciji. F5 Networks isporučuje unificirani paket vodećih tržišnih WAF alata, a koji organizacijama omogućuje implementaciju odgovarajućeg WAF-a za njihov specifičan slučaj upotrebe. Ovakav pristup uklanja složenost upravljanja nedosljednim i različitim sigurnosnim politikama te njihovom provedbom na razini hibridnih i heterogenih okruženja u oblaku. U konačnici, organizacije se lakše i efikasnije suočavaju s izvorima prijetnji i napadima.

 

Zanima vas više informacija?