Zašto organizacije trebaju single-vendor SASE rješenje?

Tri godine nakon pandemije, više od polovice zaposlenika i dalje radi o kuće. Prema rezultatima istraživanja Work-from-Anywhere Global Study, 55% organizacija usvojilo je hibridan način rada. Međutim, work-from-anywhere pristup dovodi do povećanih sigurnosnih izazova. Prema spomenutoj studiji, 62% organizacija je tijekom posljednje tri godine doživjelo neku vrstu cyber napada povezanu s radom na daljinu. SASE arhitektura može pomoći. 

Najčešći uzrok problema je činjenica da sigurnosna rješenja nisu podjednako rasprostranjena na lokalnoj razini (on-premise) i u oblaku, zbog čega je gotovo nemoguće zaštititi sve korisnike. Što je mreža rasprostranjenija, sigurnosni problemi su sve veći.

Tradicionalno, sigurnosni su se izazovi rješavali uz pronalaženje najboljeg rješenja za određeni tip problema. To se rješenje potom integriralo na mjestu na kojem je potrebno, a potom pristupilo traženju novog alata za drugu vrstu problema. Iako svako pojedino rješenje može besprijekorno funkcionirati u kontekstu onoga za što je namijenjeno, većinu rješenja nije moguće integrirati s drugim alatima na mreži. Posljedica takvog pristupa je mreža koje obiluje sigurnosnim prazninama nastalim između izoliranih sigurnosnih alata.

Mrežna i sigurnosna rješenja treba konsolidirati

Tradicionalne mreže se sastoje od različitih alata različitih proizvođača, što samo po sebi predstavlja izazov. Problemi se udvostručuju kako organizacije usvajaju nove tehnologije i rade na širenju mreže. Velik broj različitih rješenja od širokog niza različitih proizvođača smanjuje vidljivost i kontrolu. Izolirani sigurnosni i mrežni alati ne mogu se automatizirati. Zbog rješenja koji su nepovezani s ostatkom mreže, sigurnosni timovi nemaju uvid u događaje na mreži.

Benefiti konsolidacije mrežnih i sigurnosnih rješenja te smanjenja broja proizvođača ne mogu se ignorirati. Konsolidacija ne olakšava samo upravljanje, implementaciju, optimizaciju i održavanje mrežne infrastrukture, već i znatno smanjuje troškove.

Konvergencija mrežne infrastrukture i sigurnosti omogućuje zaštitu bilo kojeg dijela mreža, a implementacija, upravljanje, konfiguracija i orkestracija su olakšane.

Secure Access Service Edge (SASE) arhitekture konvergira mrežnu infrastrukturu sa sigurnošću, omogućavajući siguran pristup i povezivanje korisnika na bilo kojoj lokaciji. Ova arhitektura značajno olakšava poslovanje organizacijama (i njihovim IT timovima) koje su usvojile neki oblik hibridnog rada.

Što uključuje SASE?

Da bi bila efikasna, SASE arhitektura se ne može razvijati samo kao rješenje u oblaku. SASE mora uključivati full stack integriranih sigurnosnih rješenja koja moraju besprijekorno funkcionirati u svakom okruženju – u bilo kojem oblaku, u on-premises okruženjima, diljem WAN-a te u branch poslovnicama i uredima. SASE se mora moći prilagoditi promjenama na razini veze, osigurati integritet aplikacija i podataka, pratiti obavijesti o prijetnjama i efikasno odgovoriti na prijetnje na bilo kojoj razini mreže.

Nisu sve SASE arhitekture jednako djelotvorne. Naime, mnoga cloud-delivered sigurnosna rješenja ne mogu isporučiti enterprise-grade razinu sigurnosti svim udaljenim korisnicima. Također, mnoga od njih se ne mogu neprimjetno integrirati s nizom virtualnih i fizičkih mrežnih i sigurnosnih alata raspoređenih po mrežnom rubu. Značajke se mogu uvelike razlikovati od jedne SASE arhitekture do druge. Implementacija nedovoljno djelotvornog SASE rješenja može preopteretiti IT resurse onih organizacija koje se oslanjaju na hibridnu mrežu koja se još uvijek razvija i širi.

Multi-vendor SASE arhitekturom je često teško upravljati. Manualne kontrole i ograničene informacije o prijetnjama na koje se oslanja većina proizvođača SASE rješenja ne mogu držati korak s modernim krajolikom prijetnji koji se neprestano širi.

Single-vendor SASE rješenje je uvijek bolja opcija, budući da konvergira mrežnu infrastrukturu i sigurnosne alate istog proizvođača te može lakše obavljati zadatke i upravljati vezama između clouda i lokalnih uređaja. Uz single-vendor pristup, politike pristupa i sigurnosti “slijede” korisnika, umjesto da su postavljene na mrežnom rubu. End-to-end konvergencija mrežne infrastrukture i sigurnosti jedina može dovesti do sveobuhvatne zero-trust zaštite.

SASE
Zanima vas demo FortiSASE rješenja? Exclusive Networks je prvi i jedini certificirani FortiSASE demo centar u CEE regiji. Javite nam se.

 

Benefiti FortiSASE arhitekture

Fortinet u potpunosti integrira SD-WAN i sigurnosni stack (FWaaS, SWG, CASB) u svoje FortiSASE rješenje.

Integrirana sigurnosna rješenja: FortiSASE integrira različita sigurnosna rješenja, uključujući secure web gateways, firewall-as-a-service, zero-trust network access i druga. Ova konsolidacija pojednostavljuje upravljanje sigurnošću i smanjuje potrebu za više različitih rješenja.

Cloud-native dizajn: Kao cloud-native rješenje, FortiSASE organizacijama donosi skalabilnost i fleksibilnost. To osigurava prilagodbu dinamičnim okruženjima u oblaku.

Zero Trust Network Access (ZTNA): FortiSASE je izgrađen na Zero Trust Network Access principu, što znači da se korisnicima odobrava pristup na temelju identiteta, sigurnosti uređaja i drugih kontekstualnih čimbenika. Na taj način, svaki uređaj ili korisnik koji pokušava pristupiti mreži bit će podvrgnut prethodnoj provjeri.

Poboljšano korisničko iskustvo: FortiSASE poboljšava mrežne performanse i osigurava besprijekorno korisničko iskustvo, čak i za udaljene ili mobilne korisnike.

Globalna pokrivenost: FortiSASE osigurava dosljedno provođenje sigurnosnih politika na svim lokacijama, bilo da korisnici pristupaju resursima iz korporativne mreže, podružnica ili udaljenih lokacija.

Eliminacija složenosti: Konsolidacijom više sigurnosnih alata u jedinstvenu platformu, FortiSASE pojednostavljuje cjelokupnu infrastrukturu. FortiSASE ne samo da pojednostavljuje upravljanje, već i smanjuje mogućnost pogrešnih konfiguracija.

Skalabilnost: FortiSASE omogućuje skaliranje u odnosu na rastuće potrebe organizacije. Bilo da se organizacija širi geografski ili ima potrebu za većim brojem korisnika, arhitektura se može prilagoditi promjenjivim zahtjevima bez ugrožavanja sigurnosti.

Kompletna vidljivost: FortiSASE donosi kompletnu vidljivost mrežnog prometa, aktivnosti korisnika i sigurnosnih alata.

Usklađenost sa zakonom: Arhitektura pomaže organizacijama u održavanju usklađenosti s raznim standardima i propisima o obradi osobnih podataka.

 

Za više detalja o FortiSASE rješenju, preuzmite e-book.