Firewall koji donosi konvergenciju mrežne i sigurnosne platforme

Kao najrasprostranjenije firewall rješenje na svijetu, FortiGate ima centralnu ulogu u Fortinetovom portfelju. FortiGate je isporučen u više od 8,4 milijuna jedinica diljem svijeta, što čini jednu trećinu svih isporučenih firewall rješenja. Pouzdanost te učinkovite i inovativne performanse zasigurno imaju presudnu ulogu u njegovoj popularnosti, ali FortiGate nije samo firewall.

Firewall FortiGate umogućuje konvergenciju mrežne i sigurnosne platforme. Iza svega počiva FortiOS, zajednički operativni sistem koji pokreće sve firewall funkcije. To znači da se svako Fortinet rješenje izgrađeno na FortiOS integrira u FortiGate. Konvergencija je tako omogućena u svim rješenjima i oblicima (form factorima) kao što je, na primjer, kontejner ili cloud.

U nastavku donosimo pregled najznačajnijih funkcionalnosti, odnosno rješenja koje donosi FortiGate.

Secure SAD-WAN

Osim s već ugrađenim sigurnosnim značajkama, FortiGate firewall je nadopunjen s jednim od najefikasnijih Secure SD-WAN rješenja na tržištu. Fortinet Secure SD-WAN isporučuje se bez skrivenih troškova. Ne samo da omogućuje maksimalnu razinu zaštite na svim razinama, već korisnicima pruža optimalno korisničko iskustvo.

To je olakšano zbog Security Processing Unit (SPU) arhitekture, patentirane za FortiGate, koja je temelj za iznadprosječne performanse te sigurnosne i usluge inspekcije koje omogućuju napredno upravljanje prometom.

Budući da Secure SD-WAN također pokreće FortiOS, korisnicima je omogućeno povezivanje i routing mreža podružnica. Pritom se simultano mogu baviti implementacijom skupa integriranih sigurnosnih rješenja. Potreba za dugotrajnim i skupim dodavanjem overlaying sigurnosnih rješenja se eliminira.

FortiOS donosi pojednostavljeno upravljanje, povećava vidljivost i osigurava konzistentno postavljanje politika (policies). Uz takav operativni sistem, korisnici jednostavno mogu implementirati end-to-end automatizaciju kojom se lako upravlja, i to u kombinaciji s naprednim analitičkim funkcijama.

FortiGate donosi LAN edge kontroler

Uz već uključene WAN funkcionalnosti, FortiGate donosi napredan skup LAN kontrola. To znači da se FortiGate, na primjer, može koristiti kao wireless kontroler za FortiAP Wi-Fi access point. I kao takav donosi sve funkcionalnosti koje se standardno očekuju od wireless kontrolera. Na primjer, omogućena je korelacija događaja na svim lokacijama unutar okruženja.

Preko FortiGatea je također omogućeno upravljanje Ethernet switchevima, poznatih kao FortiSwitch, i to uz ugrađene switch kontrole sve do porta i konfiguraciju za MC-LAG tipologiju.

Budući da Fortinet svoja rješenja razvija na temelju Security Driven Networking pristupa, sve sigurnosne značajke FortiGatea se mogu integrirati s LAN layerom. Sigurnosni timovi tako jednostavno mogu postaviti sigurnosne politike za LAN, i to uz korištenje istog zaslona kojeg koriste za upravljanje firewall portovima.

FortiGate donosi ZTNA

Firwall omogućuje integraciju Zero-Trust Network Access (ZTNA) politika. FortiGate firewall je moguće postaviti na bilo kojoj razini mreže (on-premises ili u cloudu), što znači da se omogućuje postavljanje univerzalne kontrole pristupa aplikacijama. To dovodi do dosljednog korisničkog iskustva, što je posebno važno u vrijeme hibridnog načina rada.

FortiOS automatski pokreće verifikaciju korisnika i procjenu rizika uređaja tijekom svake sesije. Na taj način, organizacija može biti sigurna da će njezini korisnici – ali i aplikacije – biti sigurni gdje god da se nalaze.

FortiGate uklanja izazove mrežne i sigurnosne konvergencije

Fortinet Security Fabric primarno je razvijen kako bi otklonio problem mrežne i sigurnosne konvergencije. Kao i druga rješenja, Security Fabric je izgrađen na FortiOS. FortiGate pritom ima centralnu ulogu u arhitekturi. Time je omogućeno centralno upravljanje kojim se eliminira kompleksnost koja dolazi s upravljanjem sa svakim dijelom mreže pojedinačno. Uz Security Fabric pristup, FortiGate uvelike olakšava rad SOC i NOC timova.

FortiManager omogućuje upravljanje kompletnim Fortinet stackom uz pomoć jedne konzole. NOC i SOC timovi lako mogu integrirati sigurnosne i mrežne politike te osigurati njihovu dosljednu provedbu. Istovremeno se smanjuje mogućnost sigurnosnih izazova koji se mogu pojaviti zbog pogrešaka u konfiguraciji.

Sve ovo omogućuje distribuciju sigurnosnih funkcionalnosti na udaljene lokacije, a organizacije mogu izgraditi jedinstvenu sigurnosnu arhitekturu koja pokriva cijelo okruženje.

Uz FortiOS, korisnici na raspolaganju imaju niz otvorenih API-ja i otvorenih standarda koji NOC i SOC timovima omogućuju automatizaciju procesa i povećavaju efikasnost.

Po potrebi, funkcionalnosti FortiGate firewalla se mogu proširiti uz napredne funkcionalnosti generirane iz FortiGuard Labs. Neki od njih su IOC-as-a-Service (Indicators of Compromise) ili FortiGuard security ratings. Ove i slične funkcionalnosti donose veću vidljivost i omogućuju efikasniji odgovor na uočene prijetnje.

Zanima vas kako jednostavno pokrenuti ili unaprijed Fortinet partnerstvo i povećati prihode? Jednostavnije je nešto što mislite. Kontaktirajte nas!