Jedna optička nit za sve usluge

Kao što znamo, bakrena parica kao medij za prijenos podataka odlazi u povijest. Na njeno mjesto dolazi optička nit (POL). Takav scenarij ne opažamo samo u većim gradovima i kvartovima, nego i u manjim sredinama i selima. Optički kabeli za FTTH (Fiber To The Home) mrežu provlače se kako bi se korisnicima pružila mogućnost većih brzina pristupa internetu. Korisnici tako lakše pristupaju i zahtjevnijim servisima kao što su TV kanali u Full HD i 4K (UHD) rezoluciji.

Ovo je suvremena priča o telekomu kao pružatelju raznih usluga. Što se događa kada istu preslikamo u neku enterprise okolinu za potrebe pružanja sve zahtjevnijih usluga? Primjerice, u hotele, kampove, škole, bolnice i zračne luke.

Kod telekom usluga, bakrene se petlje skraćuju od centrale prema krajnjim korisnicima dovođenjem optike sve bliže korisničkim uređajima. I u enterprise i campus okolinama se duljine bakrenih (UTP) kabela mogu skratiti na najmanju moguću duljinu. Umjesto njih se uvesti optička nit. Princip FTTH mreže preveden u enterprise okolinu se naziva Passive Optical LAN (POL).

Koji su benefiti?

I zašto biste trebali razmotriti uvođenje ovakvog rješenja? Pročitajte u nastavku.

Passive Optical LAN Solution

Bakreni ethernet (UTP) kabeli nakon dugogodišnjeg razvoja nailaze na ograničenja koja postavlja sama fizika. 10 gigabitne brzine postaju standard ne samo u backbone, nego i u pristupnim mrežama. To je posebno uočljivo nakon pojave WiFi 6 generacije pristupnih točaka. U tom smo scenariju ograničeni smo na provlačenje relativno (u odnosu na optiku) debelih i skupih UTP kabela kategorije 6 i 7. Oni donose ograničenje udaljenosti od svega 100 metara.

S ogromnim i ubrzanim porastom zahtjeva u smislu brzine prijenosa, brzo ćemo doći i do brzine od 40 ili 100 Gbps. Jesmo li kod ulaganja u mrežu (primjerice, izgradnja nove zgrade) spremni preuzeti rizik ponovnog kabliranja novom tehnologijom unutar narednih pet do sedam godina?

Alternativa spomenutim nedostacima je Passive Optical LAN (POL). POL je podvrsta poznate i godinama razvijane tehnologije PON (Passive Optical Network). Ona koristi u osnovi jednake principe, topologiju mreže te aktivne i pasivne elemente kao i FTTH mreže u telekomima.

Topologija mreže se grana pomoću pasivnih elemenata (optičkih splittera). Između centralnog, core uređaja (Optical Line Terminal – OLT / GPON) i krajnjih uređaja (Optical Network Terminal – ONT) nisu potrebni aktivni elementi. Primjerice, kao što se kod etherneta koriste switchevi.

Umjesto bakrene parice se uvesti optička nit. Princip FTTH mreže preveden u enterprise okolinu se naziva Passive Optical LAN (POL).
Umjesto bakrene parice se uvesti optička nit. Princip FTTH mreže preveden u enterprise okolinu se naziva Passive Optical LAN (POL).

 

Manji trošak instalacije

To znači manji trošak instalacije, manju potrošnju energije, veću otpornost na smetnje te manje zahtjeve za održavanje. Ovdje nema lomljivih SFP modula na switchevima, nema velikih katnih ormara i patch panela i nema zahtjeva za napajanjima u distribucijskom dijelu mreže. Duljine mogu ići i do 20 kilometara. POL mreže su stoga idealne za velike campuse s više odvojenih zgrada. Primjerice, ovo rješenje mogu implentirati sveučilišni ili bolnički kompleksi te turistička naselja s velikim brojem udaljenih apartmana i bungalova.

Ovakve mreže su posebno pogodne za instalaciju u marinama jer su otporne na koroziju. Optika ne provodi električnu energiju, pa su POL mreže – za razliku od bakrenih – otporne i na udare groma ili druge uzroke električnih izboja i visokog napona.

Zahvaljujući fizikalnim karakteristikama medija kojeg koriste, POL mreže mogu po samo jednoj optičkoj niti isporučiti mnoge razne usluge. One mogu biti manjih ili većih zahtjeva za bandwidthom. To su WiFi, VoIP, IPTV, video nadzorni sustavi, fiksni LAN podatkovni promet, alarmni sustavi, pametne sobe/pametni uredi, lokacijski servisi, itd…

Pogledajte kako je Huawei pomogao u izgradnji lokalne mreže budućnosti u poznatom hotelskom lancu u Meksiku

 

Za organizacije koje traže mreže većih dometa i površine pokrivanja

U praksi ćemo najčešće naći kombinaciju klasične ethernet i POL mreže koje se nadopunjavaju u nekim dijelovima. Zato je dobro odabrati proizvođača koji nudi i jedno i drugo rješenje. Time je olakšano nadziraranje i upravljanje s jednog mjesta radi efikasnijeg i jednostavnijeg održavanja.

Organizacije iz sektora hotelijerstva, školstva i zdravstva – ali i svih drugih privatnih i javnih sektora u kojima su potrebne lokalne mreže većih dometa i površine pokrivanja – svakako bi trebale razmotriti Huawei Campus Optix Passive Optical LAN rješenje.

Najzanimljiviji primjeri rješenja izgrađenih na POL tehnologiji
(optička nit) su nove građevine.

 

Primjer POL rješenja u hotelima

Najzanimljiviji primjeri rješenja izgrađenih na POL tehnologiji su nove građevine. Ipak, to mogu biti i stare povijesne zgrade u kojima postoji vrlo malo mogućnosti za provlačenje kabela. Razlog, primjericu, može biti debljina zidova ili narušavanje originalnog izgleda. Naime, optički kabeli mogu biti izrazito tanki, ali i transparentni. Zbog toga se čine gotovo nevidljivima.