Zaštita od složenih DDoS napada: Fokus na Layer 7 i prilagodljivost F5 Networks rešenja

Internet stranice vlade i drugih državnih organa u Sloveniji nedavno su bile žrtve DDoS (Distributed Denial of Service) napada. Sve je počelo 27. marta 2024. napadom na zvanični sajt slovenačkog predsednika, koji je tada bio nedostupan nekoliko sati. Iako je slovenački SI-CERT uveče blokirao napad, mediji su preneli da su DDoS napadi targetirali i druge sajtove. U istom periodu, sajtovi Vlade i Narodne skupštine bili su privremeno nedostupni za korisnike iz inostranstva zbog preventivne blokade.

Posle nekoliko dana u medijima se pojavila vest o još jednoj seriji DDoS napada. Ovog puta, nekoliko vladinih sajtova je bilo nedostupno, uključujući i onu Banke Slovenije. Odgovorne osobe saopštile su javnosti da se na meti napadača našao i vladin portal gov.si.

Ruska kibernetička kriminalna grupa poznata kao Cyber Army Russia Reborn preuzela je odgovornost za niz DDoS napada, a to je zbog podrške slovenačke vlade Ukrajini. Možemo očekivati da će se ovakvi i slični incidenti nastaviti i u budućnosti, i to ne samo u Sloveniji. Međutim, šta uopšte znače DDoS i kako ih izbeći?

U današnjem digitalnom okruženju, DDoS (Distributed Denial of Service) napadi predstavljaju jednu od najvećih pretnji organizacijama. Dok napadi Layer 3 i Layer 4 ciljaju na mrežne i transportne slojeve, napadi na Layer 7 ciljaju na sloj aplikacije, čineći ih sofisticiranijim i teškim za otkrivanje.

F5 Networks, kao lider u oblasti aplikativnih usluga, nudi širok spektar rešenja za ublažavanje ovakvih napada.

Šta su DDoS Layer 7 napadi?

DDoS napadi na Layer 7 ciljaju specifične funkcije ili karakteristike aplikacija koje se izvršavaju na najvišem sloju OSI modela. Takvi napadi često oponašaju legitiman saobraćaj, što ih čini teškim za otkrivanje. Tipični primeri uključuju preopterećenje veb servera ogromnim brojem zahteva koji oponašaju stvarne interakcije korisnika, kao što su prijavljivanje, traženje podataka ili otpremanje sadržaja.

Ilustracija toka DDoS napada unutar F5 Networks konzole

 

Kako F5 mreže pomažu u odbrani od DDoS napada Layer 7?

Behavioral Analysis i Machine Learning – F5 Networks koristi analizu ponašanja i algoritme mašinskog učenja da bi razlikovao normalan korisnički saobraćaj od potencijalnih DDoS napada. Ovi algoritmi analiziraju obrasce saobraćaja u realnom vremenu i identifikuju anomalije koje bi mogle ukazivati na napad. Na primer, iznenadno povećanje broja zahteva sa određenih IP adresa ili određenih geografskih lokacija može izazvati alarme. Modeli mašinskog učenja se kontinuirano obučavaju sa novim podacima, poboljšavajući njihovu sposobnost da prepoznaju i ublaže sofisticirane napade.

• Rate Limiting i Challenge-Response testovi – Jedna od tehnika koje F5 mreže koristi za zaštitu aplikacija je rate limiting, koje ograničava broj zahteva koje korisnik može da pošalje u određenom vremenskom periodu. Ovo je posebno korisno za ublažavanje DDoS napada koji pokušavaju da preopterete server slanjem velikog broja zahteva. Pored toga, F5 Networks može da implementira challenge-response na izazove kao što je CAPTCHA, kako bi se osiguralo da saobraćaj dolazi od stvarnih korisnika, a ne od automatizovanih botova.

IP Reputation i Geo-Blocking – rešenja F5 mreže uključuju baze podataka o IP reputaciji koje pomažu u identifikaciji i blokiranju saobraćaja koji dolazi iz poznatih izvora pretnji. Takođe, geo-blocking se može koristiti za ograničavanje pristupa resursima iz određenih zemalja ili regiona koji su često izvor sajber napada.

Fleksibilnost implementacije – F5 Networks pruža fleksibilnost u implementaciji svojih bezbednosnih rešenja, što je ključno za organizacije koje možda još nisu spremne da u potpunosti pređu na oblak. Na primer, rešenje F5 Networks može da se primeni na ivici korisnika (customer edge), gde deluje kao prva linija odbrane, filtrirajući DDoS saobraćaj pre nego što stigne do mrežnih resursa organizacije.

Sveobuhvatna zaštita – Pored borbe protiv DDoS napada na sloju aplikacije, F5 Networks takođe nudi zaštitu za niže slojeve, osiguravajući da organizacije imaju sveobuhvatnu zaštitu od širokog spektra sajber pretnji.

DDoS reporting: Informacije o svim DDoS napadima u datom vremenskom opsegu

 

S obzirom na složenost i raznovrsnost DDoS napada, posebno onih na nivou 7, važno je da organizacije imaju pristup naprednim, fleksibilnim i efikasnim rešenjima za sajber bezbednost. F5 Networks nudi upravo to – zaštitu visokih performansi koja se može prilagoditi specifičnim potrebama i okruženju svake organizacije, bilo kroz lokalne, hibridne ili cloud implementacije. Ovim pristupom, F5 Networks pomaže organizacijama da ostanu korak ispred napadača, štiteći svoje digitalne resurse od uvek prisutnih i sofisticiranih DDoS pretnji.

Zanima vas više informacija? Javite nam se.