Waarom SD-WAN nu meer belangrijk is dan ooit.

Waarom ieder bedrijf voordeel haalt uit Secure SD-WAN

Eén van de snelst groeiende technologieën van de afgelopen jaren is ongetwijfeld SD-WAN. Een sector als de retail was één van de eerste gebruikers. Die heeft immers nood aan goede connectiviteit tussen verschillende vestigingen, liefst efficiënt en kosteneffectief. En veilig! Vandaar dat vaak gesproken wordt over Secure SD-WAN. Secure SD-WAN is niet enkel geschikt voor retail: ook andere sectoren kunnen genieten van de voordelen.

De opkomst van SD-WAN en Secure SD-WAN hangt nauw samen met de zoektocht van bedrijven naar kostenefficiëntere connectiviteit. Aangezien de traditionele MPLS-verbindingen vaak gecombineerd werden met goedkopere Internet-verbindingen (bijvoorbeeld. als back-up), was het niet meer dan logisch om de bestaande infrastructuur te optimaliseren.

Zo ontstond SD-WAN, waarbij voor elke vorm van communicatie de meest geschikte en meest economische verbinding wordt gebruikt. Dat geldt ook voor de verbinding met datacenters in de cloud, bijvoorbeeld bij Amazon of Azure. Het combineren van diverse datalijnen (MPLS, 4G, Internet, …) biedt een bedrijf de zekerheid van constante beschikbaarheid. Tegenwoordig kan geen enkele onderneming, ongeacht de omvang, nog zonder constante beschikbaarheid van het Internet. Steeds meer toepassingen bevinden zich immers extern. Denken we daarbij maar aan Software-as-a-Service (SaaS)-oplossingen als Office 365, CRM of facturatiepakketten.

Iedere sector heeft baat bij Secure SD-WAN

Snelle toegang tot on-line diensten stelt organisaties bloot aan cyber-aanvallen. Daarom gaan steeds meer bedrijven op zoek naar Secure SD-WAN oplossingen waarin beveiliging standaard geïntegreerd zit. Die combinatie, die nog maar weinig vendoren bieden, optimaliseert verbindingen niet alleen naar beschikbaarheid en kost, tegelijk zorgt ze voor een afdoende bescherming tegen bedreigingen.

De voordelen van Secure SD-WAN (beschikbaarheid, performantie, beveiliging, kostenbesparing) zijn geschikt voor iedere onderneming. Wie is immers niet geïnteresseerd in een oplossing die zorgt voor constante beschikbaarheid en die alles in de achtergrond regelt, met een minimum aan inspanning van de IT-afdeling. Een bedrijf zorgt één keer voor de installatie, stelt de regels in die moeten gevolgd worden en verder heeft men er nauwelijks omkijken naar.

De omvang of sector van een bedrijf doet er niet toe. Denk bijvoorbeeld maar aan een architectenbureau, dat veel cloud-toepassingen gebruikt of vaak bestanden moet uitwisselen met aannemers of vergunnende instanties, of data opslaat op SharePoint. Of een tandarts met een on-line patiëntenbeheersysteem en connecties met verzekeringsmaatschappijen. Aan de andere kant van het spectrum vind je dan bijvoorbeeld banken, ziekenhuisnetwerken of productiebedrijven. Ook hier is beschikbaarheid van de verbindingen cruciaal, bijvoorbeeld in het geval van een productiebedrijf waar externe partners instaan voor het “just-in-time” leveren van onderdelen.

Ingebouwde beveiliging is een must

Met Secure SD-WAN kan je firewall- en IPS-regels toepassen op de networking-regels die bij SD-WAN horen. Bij SD-WAN ga je enkel bepalen welke applicatie over welke lijn/communicatiemiddel moet lopen, maar ga je geen beveiliging toepassen. Door firewall- en IPS-regels te activeren op dit verkeer, kan je niet enkel applicaties sturen, maar ook beveiligen of zelfs bepaalde applicaties gaan afblokken. Dit afblokken kan bijvoorbeeld Facebook helemaal stoppen of enkel video’s en chat. Dat laatste is niet mogelijk met gewone SD-WAN, maar enkel met Secure SD-WAN.

Een geïntegreerde Secure SD-WAN oplossing biedt bovendien het voordeel dat het hele netwerk beheerd kan worden vanuit één geïntegreerd dashboard, zodat de beheerder een holistisch zicht krijgt op de gezondheid van het netwerk. Dat is met name voor kleine en middelgrote ondernemingen die geen grote IT-afdeling hebben, een groot voordeel. Een Secure SD-WAN leverancier als Fortinet bijvoorbeeld, werkt met een “Security Fabric”, waarbij een ecosysteem aan producten geïntegreerd is en iedere klant mee kan profiteren van de ervaring en schaalgrootte van het bedrijf. Dat is onder meer belangrijk om constant voor updates te zorgen tegen nieuwe bedreigingen op het Internet. Of gegevens lokaal of in de cloud opgeslagen zijn, mag geen verschil maken.

Keuzes maken

Bij het kiezen voor een SD-WAN oplossing is het dus bijzonder belangrijk om na te gaan of de leverancier effectief kan zorgen voor een geïntegreerde beveiliging, en niet louter een puzzel van toepassingen levert die je zelf nog moet samenstellen.

Een Secure SD-WAN toepassing zal na installatie niet veel onderhoud vergen, maar voor de implementatie zelf kan het handig zijn om samen te werken met een integrator, die je helpt bij het kiezen van een oplossing en die ook ervaring heeft met het uitwerken van de “policies” die de werking van het Secure SD-WAN regelen.

Secure SD-WAN is geschikt voor ieder bedrijf dat belang hecht aan kostenbeheersing, efficiëntie, beschikbaarheid van toepassingen en optimale beveiliging.

 

Wil jij weten welk voordeel Secure SD WAN voor jouw onderneming kan bieden?
Contacteer fortinet@exclusive-networks.be of ga naar https://www.exclusive-networks.com/be/fortinet-smb/